Starship
Cara Buat Scroll bar
06 April 2012 • 12:49:00 PM • 8 comments


tak tahu apa iti scroll bar? tengok gambar ni..
haa.. tu lah scoll bar.. yang warna merah tu..
nak buat?

Ikut Step Ini :

1Design-> Edit HTML-> Klik expand widget template
 ]]></b:skin>
2. Cari kod ni tekan ctrl+f  
3. Copy pulak kod ni dan letakkan di atas kod tadi :

::-webkit-scrollbar {
height:14px;
width: 14px;
background: KOD WARNA;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: KOD WARNA;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}



KOD WARNA yang pertama tu adalah background scroll
KOD WARNA yang kedua ialah warna scroll tu.
Kalau nak kod warna..cari kat sini >TEKAN<
Height dan weight tu pun boleh diubah-ubah ikut kesesuaian

4. Kalau nak ubah background daripada warna kepada gambar, tukarkan kod background jadi macam ni

background: url(URL GAMBAR);

URL GAMBAR ni pula kawan-kawan boleh cari gambar dan upload di photobucket. Ambil direct link. Tak pun, ambil je la url gambar ape-ape pun yang kawan-kawan suka. 

5. Klik preview dulu..kalau jadi, tekan save.

Credit:Nabila Medan

Disclaimer


Welcome To My Lovely Diary..Hope You Enjoy!No Harsh Word Please?

The Owner
Stuffies
Tagboard

Rewind



Credits


Template By: Nurul Afiqah
Big helped: Aulia Septiya
Edited: Siti Nurhaliza Idris